BIO

IMG_2108 (2)Bas Verheijden vestigde zijn naam door in 2000 op 13 dagen op rij Rachmaninovs 3e Pianoconcert uit te voeren met het NSO o.l.v. Roland Kieft.
In 1997 won Bas Verheijden de 2e prijs en Persprijs op het Internationale Pianoconcours Scheveningen. In 1999 behaalde hij met onderscheiding bij Jan Wijn zijn Master of Music, waarna hij als eerste Nederlander ooit werd aangenomen aan de Accademia Pianistica incontri in Imola. In 2001 werd Verheijden uitgenodigd om een week lang masterclasses te volgen bij Maria João Pires. De AVRO maakte hiervan een documentaire.
In 1998 won Verheijden met Niek van Oosterum (op twee piano´s) de voorloper van Dutch Classical Talent.
Verheijden werd uitgenodigd in de serie Jonge Nederlanders van het Concertgebouw en kreeg een zeer positieve recensie in van Micha Spel in de NRC.
In 2004 verscheen een dubbel-cd van Verheijden met violiste Liza Ferschtman die een 10 kreeg in de Luister.
Bas is pianist van The Atlantic Trio. Dit pianotrio behoort al bijna twintig jaar tot de toptrio’s in nederland. Hun cd LE SALON DE CHAUSSON verscheen in 2015 op label Quintone met trio´s van Chausson en Chaminade. In Trouw kreeg deze cd een zeer lovende kritiek van Peter van der Lint.
In 2017 verscheen Verheijdens solo-cd FINAL PIECES met daarop de laatste pianowerken die Schubert en Tchaikovsky kort voor hun dood schreven. Deze cd kreeg een prachtige recensie in vakblad PIANIST, begin 2018.                                                                                                                                                         In 2018 verscheen de cd OLD SONGS RE-SUNG van Koningsberger & Atlantic Trio met volksliederen van Beethoven, Ravel, Brahms en Butterworth voor bariton en pianotrio. In de vakbladen kreeg deze cd veel lovende recensies, ook over de arrangementen van Verheijden. Place de l´Opéra schreef ` Verheijden begeleidt Koningsberger met magnifieke touch`.
Zijn recente cd MOZART OPERA for PIANO met eigen arrangementen van Mozart opera´s werd geroemd in PIANIST (nov ’21).
Verheijden is artistiek leider van de succesvolle kamermuziekserie MAESTROSvanDICHTBIJ in Driebergen waarin hij bijzondere combinaties maakt met vaak onbekend, onterecht vergeten repertoire. Ook vinden in dze serie altijd bijzondere samenwerkingen plaats tussen grote talenten uit de regio en maestros.
Als liedpianist is Bas zeer succesvol: in 2021 trad hij op tijdens de online-versie van het Internationaal Liedfestival Zeist, samen met bariton Hans Pieter Herman. Samen zijn zij bezig met een project rondom de zanger Fabrice uit Eline Vere met 11 online-afleveringen vol onbekende juewelen uit het fin-de-siècle met een live slotconcert in New York.
Samen met bariton Maarten Koningsberger heeft Bas inmiddels een indrukwekkende serie Schubert recitals gegeven: hun unieke uitvoering van Winterreise die zij beiden uit het hoofd uitvoeren wordt van alle kanten bejubeld. Samen geven zij in 2022 een speciale Schubert Masterclass voor gevorderde amateurs tijdens het ILFZ.
Op het vlak van concertant theater maakte Verheijden samen met Anita van Soest twee programma’s: rond ALMA MAHLER en over het leven en de liefde van BELLE VAN ZUYLEN
Als arrangeur heeft Bas inmiddels een dertigtal liederen van Schubert, Ravel, Strauss, Mahler en meer bewerkt voor bariton en pianotrio: een ensemble met unieke combinatie.
Ook voor pianotrio bewerkte Verheijden veel: o.a. het gehele Carnaval des Animaux. Hiernaast maakte hij veel pianotranscripties van o.a. Mozart opera’s.
fotograaf: Tijn Verheijden