BIO

img_3577-3Bas Verheijden is een eigenzinnige pianist. Of het nu gaat om bekend of onbekende repertoire, hij gaat altijd op zoek naar het nieuwe en de variatiemogelijkheden. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel de CD FINAL PIECES waarop hij na 125 jaar als eerste Nederlander Tchaikovsky´s 18-delige pianocyclus Opus 72 opnam. Hij maakte deze opname ook nog eens zelf. De pers (Opus Klassiek, Klassieke Zaken) was unaniem lovend over de klank van de opname en Verheijdens uitvoering van Tchaikovsky. Vakblad PIANIST schreef in maart 2018 een zeer lovende recensie.

Verheijden behaalde zijn master met onderscheiding bij Jan Wijn in Amsterdam met onderscheiding en werd daarna als enige Nederlander ooit aangenomen bij de befaamde Accademia Pianistica in Imola, Italië.  Hij won de 2e prijs en Persprijs op het internationale Pianoconcours Scheveningen in 1997. In 2001 volgde Verheijden een week lang masterclasses bij Maria João Pires. De AVRO maakte daarvan een documentaire.

In 2000 werd Verheijden uitgenodigd een recital te geven in de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw. In datzelfde jaar vestigde Verheijden definitief zijn naam door 13 achtereenvolgende dagen Rachmaninovs 3e Pianoconcert uit te voeren met het NSO olv Roland Kieft.

Op kamermuziekgebied heeft Verheijden ook een indrukwekkende staat van dienst. In 2004 verscheen een dubbel cd met Liza Ferschtman die een 10 kreeg in LUISTER. Verheijden had jaren lang een zeer succesvol duo op twee piano´s met Niek van Oosterum. Samen wonnen zij het Vriendenkrans Concours van de vrienden van het Concertgebouw (voorloper van HET DEBUUT). Verheijden trad op met onder meer Alexander Pavlovsky (primarius Jerusalem Quartet), het Parkanyi Kwartet, cellist Daniël Müller-Schott, etc.

Verheijden is pianist van THE ATLANTIC TRIO waarmee hij de cd Le Salon de Chausson uitbracht met trio´s van Chausson en Chaminade. In Trouw en LUISTER werd deze cd bejubeld in 2015. Ook stond het trio in het middelpunt van de cd ©BECKAND met het complete teruggevonden werk van Tijl Beckands overgrootvader.  Van deze cd werden 40.000 exemplaren verkocht (dubbel platina).

Bij deze cd werkte Verheijden samen met bariton Maarten Koningsberger. De muzikale klik was er meteen, vandaar dat Koningsberger en Verheijden samen Winterreise en Vers 2 op hun programma hebben staan.

Koningsberger & Atlantic Trio hebben samen de cd Old Songs Re-Sung gemaakt met folksongs van Beethoven, Brahms, Ravel en Butterworth. Verheijden maakte voor deze cd unieke arrangementen voor pianotrio van Ravel, Butterworth en Salley Gardens.

In de Grote Kerk in Driebergen, waar Verheijdens Baldwin concertvleugel staat (een merk dat ook werd bespeeld door twee van zijn grote voorbeelden Jorge Bolet en Earl Wild) organiseert Bas Verheijden in 18´/´19 de vijfdelige kamermuziekserie MAESTRO’S VAN DICHTBIJ waarin hij onder andere met Maarten Koningsberger het liedrecital VERS 2 zal uitvoeren in januari 2019.